Együttműködő partnerünk a gyermekvédelemben: Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány 2015 óta azért dolgozik, hogy felhívja a figyelmet a gyerekek jogaira. Az alapítvány egyik kiemelkedő programja az intézményi bántalmazás megelőzését szolgáló NEMECSEK Program, amelynek célja, hogy a gyerekekkel foglalkozó szervezetek minél biztonságosabban működjenek.

A program keretében egyrészt képzéseket, tréningeket, előadásokat tartanak a gyerekeket körülvevő szakembereknek. Másrészt segítik a szervezeteket, hogy kidolgozhassák saját, a szervezetre szabott gyermekvédelmi irányelvüket. Programjuk minden, gyerekekkel foglalkozó szervezetnek szól, függetlenül a konkrét tevékenységtől. Egy gyermekvédelmi irányelv hasznos lehet óvodáknak, iskoláknak, gyermekvédelmi intézményeknek, emellett minden olyan szervezet számára, amely bármilyen formában kapcsolatba kerül gyerekekkel.

 

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a Hintalovon Alapítvánnyal 2020 óta működik együtt.

A közös munka során a bántalmazási esetek megelőzéséhez, felismeréshez és utánkövetéséhez kínál segítséget az alapítvány az Önkormányzatnak. A program nemcsak a szakembereket, hanem a szülőket, gondviselőket is segíti a hasznos ismeretek elsajátításában.

A harmadik kerületi gyermekvédelmi program számos eleme az óbuda-békásmegyeri óvodákkal valósult meg:

  • Az érdeklődő kerületi óvodákban dolgozó szakemberek számára tréningek és képzések állnak rendelkezésre. Az évente 5 alkalommal megtartott jelzőrendszeri tréningek állandó résztvevői az óvodapedagógusok, illetve az óvoda gyermekvédelmi felelősei. Ezen kívül számos alkalommal tartanak különböző tréningeket kifejezetten az óvodák egyéni kérései alapján. Érzékenyítő, konfliktuskezelő tréning mellett a legtöbbször a gyerekjogok, gyermekbántalmazás, jelzőrendszeri feladatok és kérdések, szülőkkel való együttműködés lehetőségei a tréningek témái.
  • A kerületi óvodáknak lehetőségük van egy-egy konkrét gyerekjogi ügy kapcsán telefonos vagy személyes konzultációra az alapítvány szakembereivel. Számos alkalommal tudtak segíteni a hozzájuk forduló szakembereknek.
  • 2021 októberére a programban részt vevő óvodai intézmények elkészültek a saját gyermekvédelmi irányelvükkel, amelyet a NEMECSEK Programunk segítségével dolgoztak ki.
  • A kerület közösségének érzékenyítése céljából plakátkampányt indított az Önkormányzat, a plakátokat az óvodákban helyezték el. Ebben olyan lényeges témákra hívják fel a figyelmet, mint a bántalmazás különböző formái, a gyerekekkel szembeni bántalmazás felismerésének fontossága vagy a gyerekekkel való pozitív kommunikáció.
  • A gyermekvédelemmel kapcsolatos hasznos információkról e-mail-kurzusok készültek, a szülők és a szakmabeliek számára. A kurzusokra az Önkormányzat honlapján lehet ingyenesen feliratkozni. Az online kurzusok olyan kulcsfontosságú témákat dolgoznak fel, mint a gyerekjogok, az iskolai biztonság vagy a bántalmazás jeleinek felismerése.
  • Havonta ingyenes jogsegélyszolgálat és tanácsadás a harmadik kerületben élők vagy ott dolgozók számára. Ezen alkalmakkor a Hintalovon Alapítvány jogásza és pszichológusa válaszol a laikus és szakmabeli érdeklődők megkereséseire egy-egy zárt, online, 40 perces tanácsadás keretében.

Dokumentumok